Koho můžeme vidět na Velké ceně?

Svoji účast nám přislíbila kladivářka Kateřina Šafránková, která zastane minimálně funkci podpory ostatním atletům, protože bohužel náš vrhačský sektor nedovolí sedmdesáti metrové pokusy a proto ji nemůžeme do rukou svěřit 4kg kladivo, aby někomu nezničila auto. Kateřina už má hozený limit na Mistrovství Světa do Doha v Kataru, který je 71 metrů. Věříme, že do té doby se její pokusy posunou i dál a v Kataru předvede skvělý výkon.

Další atletkou se kterou počítáme je Blanka Tomášková, která své náčiní umí poslat taktéž do pěkných dálek, bohužel se ji nedaří překonat limity a zůstává pod nimi. V kladivu má Blanka hozeno 56,93m a B limit na Mistrovství Evropy je 57,20, zároveň vede tabulky juniorek a udržuje 9. místo v tabulkách žen v České republice. V kouli obsazuje také kvalitní pozice a nemá daleko k B limitu, vrhla už do dálky 14,39m a B limit je 14,56, bohužel opět pár centimetrů hraje roli. I v kouli vede tabulky juniorek a obsazuje 3. místo v tabulkách žen. V disku je na 2. místě v tabulkách juniorek a na 5. v tabulkách žen s výkonem 46,58. Při Mistrovství České republiky juniorek si odvezla 2 zlaté a 1 stříbrnou medaili. Na nedávném Mezistátním utkání (ČR, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko), které se konalo v Maďarském Györu, obsadila všechny tři medailové pozice, 1. místo v kouli 14,39m, 2. místo v disku 46,58m a 3. místo v kladivu 54,13m. Doufejme, že využije všechny tři disciplíny i u nás a budou padat skvělé výkony!

Olomoucký vrhač Jakub Héža, junior, který má splněný B limit na Mistrovství Evropy juniorů a nemá vůbec daleko od A limitu. Pro představu A limit je 18,59m a Jakubův výkon je 18,48m a zároveň s tímto výkonem zastupuje 2. místo v tabulkách juniorů. Tento atlet přislíbil svoji účast a dorazí k nám na stadión, jak už je nějakou dobu jeho zvykem. Tudíž doufejme, že na nás nezapomene a přijde si k nám opět zazávodit. My mu držíme palce, aby předvedl ještě lepší výkon na Evropě, než předváděl dosud a poté si tyto vylepšené výkony přivezl i k nám do Litomyšle, aby ovládl koulařskou soutěž.

Pardubický vícebojař, Matyáš Franěk, halový mistr republiky v sedmiboji, by se měl ukázat u nás na stadiónu, když bude testovat svoji nohu po zranění, kvůli kterému se nemohl zúčastnit MČR, kde byl medailovým aspirantem v dálce a na 400m. Taktéž kvůli tomuto zranění musel oželet mezistátní utkání či ME juniorů v Borasu. Je to veliká škoda, že se nemohl zúčastnit. Jsme rádi, že ho budeme moci přivítat po zranění právě i v Litomyšli, věříme, že předvede krásné výkony a zranění se mu budou vyhýbat.

Nyní k domácím atletům, které by tuto akci neměli vynechat.

Pavel Baar, zvučné jméno pro nadšence litomyšlské atletiky, trenér Matyáše Fraňka, mistr České republiky ve vícebojích, bývalý reprezentant České republiky ve vícebojích a mnoho dalšího. Toto jméno v Litomyšli něco znamená a jsme rádi, že za nás stále takový atlet závodí. V nynější době se bohužel zotavuje ze zranění a tak se na start nepostaví, ale za to o nás bude pečovat jako rozhodčí a bude nám zpříjemňovat závodní chvilky.

Vojta Kozák, oštěpař, který pravidelně ovládá II. Ligu v této disciplíně by neměl vynechat a doufejme, že předvede kvalitní pokus za 65 metrovou hranici. K limitům na Mistrovství světa má ještě daleko, ale určitě se k nim přiblíží, jak jen bude v jeho silách.

Starší bratr Vojty, Tomáš Kozák, dříve významný Litomyšlský vrhač, který uměl poslat kouli do vzdálenosti 19 metrů, se letos opět objeví na Velké ceně, kde zastává funkci ředitele závodu a celou tuto akci má na starosti. V dnešní době ovládá koulařskou soutěž při II. Lize a dokazuje nám, že ho atletika stále baví. Doufejme, že dostane chuť a k této náročné funkci si půjde vrhnout koulí s ostatními.

Účast těchto atletů, skvělých lidí nám všem určitě přinese skvělou podívanou. Přijďte se podívat na jejich výkony a podpořit je!

Leave Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *